Barrières? Schmarrières! Op weg naar Oeganda!
Door: Martin
Blijf op de hoogte en volg Martin
31 Mei 2013 | Nederland, Amsterdam
Het is even stil geweest, met tussenpozen van 3 jaar komt deze site tot leven. Deze keer vertrek ik echter niet voor onbepaalde tijd, maar wil ik een bijzonder project waar ik voor ben geselecteerd graag met jullie delen en vragen of jullie het willen steunen.
Van 6 tot en met 27 juli ga samen met negen andere jongeren (waarvan vijf een lichamelijke beperking hebben) vrijwilligerswerk doen in Oeganda bij de Kampala School for Physically Handicapped (http://www.ksph.or.ug/). Deze school biedt kansen aan gehandicapte kinderen en jongeren in de hoofdstad van Oeganda, Kampala. De school geeft basisonderwijs aan meer dan 100 leerlingen. Ik ga daar aan de slag in het kader van het project Breaking Boundaries Revisited, georganiseerd door Stichting Commundo.
Via mijn onderzoek met slechthorende jongeren stuitte ik op dit project en het thema empowerment wekte mijn interesse. Mensen de kracht geven, of beter gezegd, hun eigen kracht laten ontdekken, om zich te kunnen uiten en ontplooien. Dat vind ik belangrijk in het leven en dat is ook waarom blij ben dat ik aan de Universiteit Maastricht onderzoek mag doen naar de effecten van sociale uitsluiting op de geestelijke gezondheid. Deze zomer krijg ik een mooie kans om de theorie even te verruilen voor de praktijk.
Onze groep gaat empowerment activiteiten voor de gehandicapte leerlingen organiseren. Belangrijke doelstelling daarbij is dat het taboe op het hebben van een handicap in Oeganda doorbroken wordt. We zullen leerlingen bijvoorbeeld meenemen naar bedrijven en werkgevers proberen te stimuleren om meer open te staan voor werknemers met een handicap. Ook willen we door middel van gezamenlijke activiteiten jongeren zonder handicap van een youth centre uit een sloppenwijk in contact brengen met de leerlingen.
De reizen van alle deelnemers worden gefinancierd door het Youth in Action programma van de EU, zodat inkomen geen barrière vormt om deel te nemen. We gaan daardoor met een enorm diverse en leuke groep vrijwilligers die kant op. De subsidie dekt echter niet alle projectkosten, activiteiten die we willen organiseren, noch aankopen met een empowerende functie (eerdere edities van dit project leidden tot een schoolbibliotheek en een schoolbus). Daarom heb ik me gecommiteerd om minimaal € 625,- in te zamelen voor het project en meteen ook het project breed onder de aandacht te brengen.
Om jullie bijdragen extra kleur te geven zal ik:
- In het weekend van 14-16 juni mee doen aan een wedstrijd waarbij ik ga liften naar een onbekende bestemming in Europa. Een mooie gelegenheid om veel mensen over het project te vertellen en me te laten sponsoren per gelifte kilometer. Ik verwacht dat weekend ongeveer een kwart van de afstand naar Oeganda, grofweg 1500 km, af te leggen voor ik terug ben in Amsterdam.
- Via dit reisblog http://mage.waarbenjij.nu en het groepsblog http://uganda-juli2013.reismee.nl/ verslag doen van onze belevenissen. High quality stuff want ik ga op reis met een journalist en een fotografe!
- Een persoonlijk ansichtkaartje uit Oeganda sturen aan iedereen die €10,- of meer doneert. Vergeet dan niet me je adres te mailen!
Doneren?
Als je een donatie per gelifte kilometer wil doen, mail me dan of je 0.5ct, 1ct, 2ct, ..ct per km wil bijdragen en ik stuur je na thuiskomst de gelifte route uitgetekend op google maps, met een rekensommetje van het bedrag.
Bijdragen voor een vast bedrag zijn meteen welkom onder vermelding van Donatie "Breaking Boundaries", op rekening 43.14.01.934 t.n.v. M.J. Gevonden
Ook namens mijn reisgenoten en de leerlingen van KSPH alvast hartelijk dank en een heel fijne zomer!
Martin
31 Mei 2013 - 04:54
Wim Gevonden:
Succes met de fondswerving. Ben benieuwd hoe het daar is. Krijg zin om een vlucht naar Kampala te boeken en na afloop van het project met jou nog wat van Oeganda te beleven. -
14 Juni 2013 - 09:24
Regien Bloch:
Goed bezig! Ik doe mee met een donatie.
Ik zal je project bij mijn Facebookvrienden onder de aandacht brengen...
Heel veel succes.