STRIKE? So long suckers!
Door: Martin
Blijf op de hoogte en volg Martin
24 December 2005 | Verenigde Staten, Washington, D. C.
Naast de discussie over intelligent design in de klas, zijn ook de feestdagen een gebied van touwtrekken op de grens van kerk en staat. Is een kerstboom nou een 'christmas tree', of toch een 'holiday tree'? Waar het mij om gaat is dat de stad er prachtig bijligt. We hebben zacht winterweer en prachtige lichtjes en ik heb alle tijd om er van te genieten.
Ineens was het afgelopen op NYU vorige week. Na me 3,5 maand een outsider gevoeld te hebben, voelde ik me ironisch genoeg op de laatste dag voor het eerst thuis aan deze universiteit. Het wondermiddel? Een kerstborrel. Ineens was ik in mijn element. Ik heb met meer docenten gepraat dan tijdens de rest van het semester, weet eindelijk wie de rest van de grad-students zijn en ben uitgenodigd voor meer feestjes. Een beetje laat om betrokken te raken bij je opleiding, dat wel.
Het is een tijd van afscheid, twee van mijn Chileense vrienden (Mela en hij-die-we-pendejo-noemen) zijn al weer terug in Santiago. De meeste Amerikaanse studenten met wie ik optrok zijn voor de kerst naar huis en komen pas terug als ik al in Amsterdam ben. Maar er zijn gelukkig ook nog mensen hier. Eran en Yali bijvoorbeeld, een Israelische stel dat bij mij in de buurt woont en hier de komende 4 jaar literatuur studeert. Fijn om een plek te hebben waar je in paar minuten heen kan fietsen voor een biertje en een filmpje. Heb van hen ook veel geleerd over Israel en het conflict daar. Ze hebben allebei een paar jaar als dienstplichtige in het leger gezeten. Eran heeft aan het front te kampen gehad met Hezbollah raketten en moet nog tot zijn veertigste elk jaar een maand als reservist op komen draven. Een gek idee dat deze knuffelbare hedendaagse hippies en in feite alle andere Israelische staatsburgers tegelijk militairen zijn die weten hoe ze met een M 16 moeten omgaan.
Ik ben blij dat ze er bij zijn op mijn verjaardag, dat er Nederlands bezoek op komst is (Nick en Quirien) en dat ook Christina en haar vrienden vanuit de suburbs de stad inkomen op de 26e. Ik ben warempel een keer niet op een nationale feestdag jarig, ze doen hier niet aan tweede kerstdag. Het is prettig dat de OV staking over is, want anders zou het feest waarschijnlijk niet door gegaan zijn. 2,5 dag lag de stad plat - ik zag het aankomen en heb de chinatown bus naar Boston genomen. Voor een luttele $15 brengt Fung Wah je in 5 uur naar de bakermat van de Verenigde Staten. Het was heerlijk om even op reis te zijn. Aangezien backpacken in zuid-amerika er voorlopig niet inziet, doe ik me tegoed aan kleine roadtrips. Terwijl de New Yorkers stap voor stap de Brooklyn Bridge overwandelden naar hun werk, was ik bij een andere oud-flatgenoot van me op bezoek. Heel prettig, een internationaal netwerk.
Boston was knus. Het voelde niet groter dan Amsterdam. Heb via de 'Freedom trail' door de koloniale tijd en Amerikaanse revolutie gewandeld. Voor Amerikaanse begrippen zijn de gebouwen stokoud en symbolen van patriottisme - voor mij was het een leuke geschiedenisles die wel nodig was om meer van dit land te kunnen begrijpen. Boston, of eigenlijk het aangrenzende dorpje Cambridge, is de locatie van M.I.T. en Harvard. Vooral de Harvard-campus is adembenemend mooi. Gesticht in de koloniale tijd en opgezet als een verzameling 'squares'. Rustige binnenplaatsen met oude bomen en grasvelden, omringd door federal-style gebouwen van rode baksteen en klassiek geinspireerde bibliotheken met enorme zuilen die een academische air uistralen van-heb-ik-jou-daar. Niet voor niets de broedplaats van 40 nobelprijswinnaars, Elitair met een grote E. Maar inspirerend genoeg om er langere tijd Nederland voor te verlaten, mochten ze me uitnodigen.
Zoals beloofd heb ik mijn Science Studies paper online gezet: http://home.student.uva.nl/martin.gevonden/Interdisciplinarity_and_the_Self.pdf
Goed genoeg voor een 'A', maar zoals ik in mijn column in het psychologieblad spiegeloog schreef: er lijkt aan NYU behoorlijk sprake van cijferinflatie.
Morgen staat het kerstdiner bij Christina op het programma. Ik hoop dat mijn kadootjes een beetje in de smaak vallen. Het boek van Max Velthuis' kikker voor Sti kan niet mis toch? Ze vindt Nederlands hilarisch. Heeft een t-shirt laten drukken met het logo van het wijkcentrum in de haarlemmerbuurt 'Straat en Dijk'. Wordt hier olijk uitgesproken als 'Straight and Dyke'. Ook van 'achtentachtig' kan ze geen genoeg krijgen.
Heel veel liefs & Vrede op aarde (ben bij het John Lennon monument geweest op zijn 25e sterfdag).
Martin
24 December 2005 - 13:22
Heleen:
Mart! Fijne kertst en een gelukkige verjaardag!
dikke kus
leen -
24 December 2005 - 18:29
Hans, Herma En Eva:
Martin, alvast van harte gefeliciteerd! -
26 December 2005 - 11:35
Els:
Martin, Vanuit een regenachtig Nederland hartelijke felicitatiekussen en een hele fijne dag. Michiel en Willem geven je gewoon een hand lol. Daaaaaagggggg
Tante Els -
26 December 2005 - 23:28
Dirk&Geo:
ola mart!
gelukkig dat er tijdsverschillen zijn: dat betekent namelijk dat we dus RUIM op tijd zijn om je te felicteren met je 22e verjaardag ;)
GEFELICITEERD! -
27 December 2005 - 09:23
Annelies:
Lieve Mart,
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag! Geniet ervan en natuurlijk ook van je welverdiende vakantie!!
Liefs, Annelies -
30 December 2005 - 18:25
Tjitske:
En ik, ik ben natuurlijk flink te laat, maar... beter laat dan nooit toch? Ik ben in ieder geval ruim op tijd om je een gelukkig 2006 te wensen en tot snel! x Tjitske -
30 December 2005 - 18:26
Tjikkel:
Moet ik je natuurlijk wel alsnog feliciteren he, ipv alleen maar zeggen dat ik te laat ben...
ALSNOG GEFELICITEERD dus.
Zo, lekker omslachtig ben ik weer zeg, moehaha -
30 December 2005 - 18:27
Tjitske:
Het sneeuwde trouwens op je verjaardag, maar dat wist je vast al... -
01 Januari 2006 - 18:21
Rene:
Nog gefeliciteerd en een Allejezus goed 2006!!!Geef effe een seintje als je weer in Kikkerland bent. -
04 Januari 2006 - 13:48
Nienke:
Hey Martin!
Nog gefeliciteerd met je verjaardag en een gelukkig nieuwjaar! Doe de groetjes aan Floor en Maarten Willem, die zijn er nu toch? Kom je langs op de vespa als je in a'dam bent? Trouwens, Kikker van Max Veldhuis is een heel goed kerstkado! X Nienke